Home Harta lumii geografica
Harta lumii geografica
Harta lumii geografica PDF Imprimare Email
Harta lumii geografica
Scris de claudia   
Vineri, 01 Octombrie 2010 06:59


Inca din perioada cand ne acomodam cu bancile scolii suntem indemnati sa cunoastem informatii legate de planeta pe care traim. Pamantul a reprezentat inca din cele mai vechi timpuri un subiect fascinant pentru oamenii de stiinta. Din acest motiv cercetatorii au creat harta lumii geografica , harta care a reprezentat un pas cu adevarat important in evolutia omenirii. Din punct de vedere stiintific harta lumii geografica poate fi definita in felul urmator: harta lumii geografica este o reprezentare conventionala, in plan material, micsorata si generalizata a suprafetei Pamantului. Micsorarea acestei reprezentari se poate face pe baza unei scari de proportie iar pentru intocmirea hartii se utilizeaza o proiectie cartografica.
Harta lumii geografica foloseste anumite prescurtari sau simboluri pentru a explica prin intermediul unei legende tot ceea ce reprezinta.
Pentru ca evolutia omenirii a condus la aparitia unor serii de tehnologii, precum calculatorul, televizorul, radioul, telefonul mobil si lista poate continua, si reprezentarea Pamantului printr-o harta lumii geografica s-a putut realiza intr-un alt format decat cel clasic, respectiv intr-un format electronic. In acest fel a aparut GIS, adica acronimul din limba engleza pentru Sisteme Informationale Geografice: Geographic Information Systems (SUA) , Geographical Information Systems (Marea Britanie, Australia, Canada), Geographical Information Science (academic). Aceasta forma de reprezentare pentru harta lumii geografica numita GIS reprezinta combinarea administrarii datelor cu continut si indexare, reprezentarii spatiale si a tehnicilor de analiza in scopul facilitarii intelegerii entitatilor lumii reale si a interactiunilor dintre acestea.
Ideea de a concentra harta lumii geografica pe un alt fel de suport decat cel din hartie sau plastic a existat inainte de aparitia calculatorului. De asemenea, ideea de a concentra in cadrul unei harti diferite straturi tematice si fenomene geografice, a existat cu mult inaintea aparitiei calculatorului. In prima faza a aparitiei harta lumii geografica sub format GIS (perioada 1950- inceputul anilor 1980) tehnologia GIS a fost creata ca un instrument capabil sa stocheze, organizeze si sa determine extinderea datelor existente. Pentru realizarea si materializarea acestui lucru a fost nevoie de implementarea si definirea unei structuri de date compusa din date primare: puncte, linii, suprafete, rastere si din functii pentru importarea, editarea, recuperarea, actualizarea si interogarea datelor.
In cea de-a doua faza acest sistem GIS a fost fortat sa evolueze spre analiza. In aceasta etapa au fost introduse si implementate functii si interfete grafice pentru a usura interactiunea cu utilizatorii. In acest fel utilizatorii au posibilitatea sa sorteze, selecteze, extraga, reclasifice sis a reproiecteze datele dupa diferite criterii geografice, statistice, topologice. In cea de-a treia etapa ( sfarsitul anilor 1990) sistemele informationale geografice intra intr-o noua era. In aceasta faza, GIS-ul incearca sa devina un instrument de decizie si manipulare a informatiei. In anii 2000 se indreapta furtunos catre Web, devenind din ce in ce mai popular. In acest fel harta lumii geografica a cunoscut o evolutie impresionanta de la suportul de hartie la cel virtual.
 


Sondaje

Iti place acest site?
 

Vizitatori Online

Avem 2 vizitatori online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com