Home Harta lumii
Harta lumii
Harta lumii PDF Imprimare Email
Harta lumii
Scris de claudia   
Vineri, 01 Octombrie 2010 06:58


Pamantul este a treia planeta ca distanta fata de Soare in sistemul nostrum solar, si a cincea ca marime. Pamantul este cea mai mare planeta telurica din sistemul solar, si singura din Univers cunoscuta ca adapostind viata. Specialistii sustin in urma unor serii de cercetari ca Pamantul s-a format in urma cu 4.57 miliarde de ani, iar singurul satelit natural Luna, a inceput sa-l orbiteze la putin timp dupa aceea, cu 4.533 miliarde de ani in urma. Suprafata pamantului este ecoperita in proportie de 70.8% de apa, restul de 29.2 % fiind solid. Zona acoperita de apa este impartita in oceane, iar uscatul se subimparte in continente.Pentru ca in timp omul si-a dezvoltat pasiunea de a descoperi lucruri noi, cercetatorii din cele mai vechi timpuri au realizat harta lumii, cu scopul de a explora mult mai usor misterele planetei pe care traiau. Harta lumii este o reprezentare in plan, conventionala, micsorata si generalizata a suprafetei Pamantului. Micsorarea se realizeaza pe baza unei scari de proportie iar pentru intocmirea hartii se utilizeaza o proiectie cartografica. Harta lumii foloseste anumite prescurtari sau simboluri explicate prin intermediul unei legende, atasate acesteia.Elementele care se figureaza pe aceasta harta lumii contribuie la definirea hartii. Exista astfel doua mari categori de harti:- harta lumii generala , care reprezinta suprafata Pamantului in trasaturile cele ami importante : vegetatie, reflief, cai de comunicatie, asezari omenesti si lista poate continua.
- harta lumii tematica , care figureaza aspecte astronomice, geologice, geofizice, geografice a suprafetei terestre – temperatura, precipitatiile, densitatea populatiei etc.O alta clasificare legata de harta lumii este cea in functie de scara. In acest fel, in functie de scara hartile se clasifica in:


- harti la scara mare, 1:20.000 – 1:200.000
- harti la scara mijlocie, 1:200.000 – 1:1.000.000
- harti la scara mica, peste 1:1.000.000


Scara unei harti ne arata de cate ori suprafata terestra reprezentata a fost micsorata. In acest fel o scara de 1:1.000.000 inseamna ca harta lumii este de 100.000 de ori mai mica decat suprafata terestra reprezentata. In randul categoriilor existente se mai gasesc si harti fizico-geografice, harti politico-administrative si harti socio-economice.

 


Sondaje

Iti place acest site?
 

Vizitatori Online

Avem 2 vizitatori online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com