Home Steagurile lumii
Steagurile lumii
Steagurile lumii PDF Imprimare Email
Steagurile lumii
Scris de claudia   
Vineri, 01 Octombrie 2010 07:00Steagurile lumii au simbolizat dintotdeauna identificarea nationala a unui stat. Un steag este o bucata de material colorata mono sau multi-cromatic, avand un anumit model sau o anumita forma geometrica (de obicei un dreptunghi). Steagurile lumii sunt folosite pentru semnalizare, identificare sau delimitare si pot fi afisate pe un stalp sau pe un catarg. Steagurile lumii au fost create initial pentru identificare, in sensul utilizat azi, de simboluri ale unor entitati, atat subnationale cat si nationale, respectiv pentru semnalizare asa cum ar fi comunicarea de tip “semafor”.
Steagurile lumii sunt utilizate de asemenea in schimbul de mesaje, reclame, delimitari de suprafete si proprietati sau in scopuri decorative, desi la acest nivel mult mai putin oficial sau formal, distinctia dintre folosirea unui drapel propriu-zis, a unei simple benzi de material sau chiar a unei panglici dispare.
Desi perceptia comuna de folosire a unui drapel, oricare din steagurile lumii, este aceea de a flutura prin agatare de un catarg, foarte multe drapele sunt usor de recunoscut sub alte forme de reprezentare, incluzand cea pur grafica. Stiinta care se ocupa de studierea drapelurilor din categoria steagurile lumii este cunoscuta sub numele de vexilologie, cuvant derivat din latinescul vexillum, cuvant ce desemna in timpul Romei antice un drapel militar de o anumita factura folosit de legiunile romane.
Una din cele mai frecvente si firesti utilizari pe care steagurile lumii le are este aceea de simbol de stat. Unele din drapelele nationale au fost de-a lungul timpului surse de inspiratie pentru alte natiuni, tari, subentitati nationale sau entitati de alta natura. Cateva exemple notabile includ urmatoarele: drapelul Scotiei, denimit Saltire sau Crucea Sfantului Andrei, o cruce oblica alba pe un fond albastru, care dateaza din secolul al IX-lea, fiind cel mai vechi drapel national in uz neintrerupt. Alte drapele care utilizeaza simbolul crucii oblice sunt: drapelul Jamaicai, drapelul naval al Statelor Confederate ale Americii, denumit Confederate Naval Jack, drapelul naval al Rusiei, drapelul provinciei canadiene Nova Scotia. Ceea ce trebuia mentionat este faptul ca simbolul crucii oblice este unul din simbolurile reprezentate pe drapelul Regatului Unit.


 


Sondaje

Iti place acest site?
 

Vizitatori Online

Avem 6 vizitatori online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com